top of page

Vilande bolag - 25 procent skatt på pengarna

  • Skribentens bild: Lina Fallenius
    Lina Fallenius
  • 29 nov. 2023
  • 3 min läsning

Uppdaterat: 3 jan. 2024

Vilande bolag, träda-bolag, karens-bolag, 5:25 regeln - kärt barn har många namn...


Dessa uttryck har ingen juridisk betydelse. De används när man förklarar att man kan ta ut pengarna ur sitt fåmansbolag till 25 procent skatt när ens aktieandelar har blivit okvalificerade efter fem år utan verksamhet i bolaget.


Du får inte vara verksam i bolaget

Om du själv eller närstående inte är verksam i någon betydande omfattning under fem år i ditt fåmansbolag så kommer man ur 3:12-reglerna (reglerna om kvalificerade aktieandelar) och ens aktieandelar ses som okvalificerade. Först då har man möjlighet att ta ut kapitalvinst och utdelning till 25% skatt, oavsett storleken på utdelningen eller kapitalvinsten.


Om du t ex upphör att vara verksam i ditt bolag under innevarande år (2023) så kommer dina aktier vara okvalificerade från och med år 2029 (åren 2024-2028 ligger bolaget vilande).



Det får inte finnas någon verksamhet i bolaget

Du kan inte anmäla att ditt företag är vilande, men för att man skall se dina aktieandelar som okvalificerade kan det vara bra att visa att det inte utförs någon verksamhet i bolaget. Det kan du göra genom att:

  • Avregistrera bolaget som arbetsgivare

  • Avregistrera bolaget för moms

  • Avregistrerar bolaget för F-skatt


Du får inte bedriva likartad verksamhet i annat fåmansbolag, men i enskild firma

Du får inte heller vara verksam i betydande omfattning i något annat fåmansaktiebolag eller fåmanshandelsbolag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Då anses dina aktier i ditt bolag vara kvalificerade.


Det är inget som hindrar att du startar upp identisk eller likartad verksamhet i en enskild firma under karenstiden. Det innebär inte att ditt aktieinnehav bli kvalificerat eftersom definitionen av fåmansföretag inte omfattar enskild firma.


Kapitalförvaltning i bolaget

Att du som delägare utför kapitalförvaltning (förvalta aktier eller andra värdepapper) i ditt fåmansbolag under de fem åren, har i praxis inte visat sig betyda att man är verksam i betydande omfattning trots relativt stor omfattning på verksamheten. Det har inte heller någon betydelse om det är delägaren själv som sköter förvaltningen eller om banken gör det, s.k. diskretionär förvaltning.


Tidigare ställdes krav på så kallad diskretionär förvaltning men numera är det inget som hindrar att man sköter förvaltningen själv. Att då och då göra omplaceringar för en bättre avkastning skall inte påverka, men arbetsinsatsen med förvaltningen får inte bli så omfattande att den skulle kunna klassas som värdepappershandel.



Ta utdelning varje år - K10

Du får som vanligt ta utdelning till ett gränsbelopp som beskattas som "kapital" till 20 procent varje år under de fem åren. Deklareras på blankett K10.


Årsredovisning varje år

Företaget måste fortfarande ta fram en årsredovisning, presentera den på en årsstämma och skicka in den till Bolagsverket.


Bolagsdeklaration varje år

Du måste också lämna in en bolagsdeklaration varje år till Skatteverket där du anger att bolaget är vilande.


Sälja värdepapper och tillgångar under det femte året

Om ni under årsstämman finner att det finns övervärden i exempelvis aktier eller kapitalförsäkring, måste dessa säljas för att fritt kapital ska skapas. Detta behöver beslutas om och göras innan bokslutsdagen det femte året under karensperioden på en bolagsstämma. På så sätt kan fritt eget kapital frigöras i bolaget och en utdelning kan genomföras eller tas ut i samband med likvideringen.


När fem hela beskattningsår har gått

När fem hela beskattningsår har gått sedan du slutade vara verksam i ditt bolag kan du det sjätte året likvidera eller sälja ditt bolag. Kapitalvinsten, de kvarvarande pengarna i bolaget kommer då att beskattas till 25 procent och ska deklareras på blankett K12.


 

- We got you!


Mondayteam redovisning hjälper konsulter så som de vill ha hjälp...


När du vill du bokföra själv

På vår hemsida och i våra sociala medier delar vi med oss av material och tips om bokföring, hur man tar hand om sina pengar i bolaget på bästa sätt och viktiga händelser för ditt företag.


Hjälp med Årsavslut

När du vill göra bokföringen själv men vill ha hjälp med bokslut, Årsredovisning, bolagsdeklaration och din K10.

Bokföring till fast månadspris

Vill du att vi sköter all bokföring och årsavslutet åt dig? Vi har koll på ditt företags viktigheter, kommer med vänliga påminnelser och förklarar på ett enkelt sätt så att du förstår och får översikt. Du får höra av dig vid frågor och fundering utan att det kostar extra.


Bara jobba och få lön?

Vi ingår avtal med den du vill jobba för, fakturerar dem och betalar ut pengarna i lön till dig. Hos oss får du friskvård, tjänstepension, semesterersättning Egenanställning


Avveckling av Aktiebolag

När du vill lägga ner ditt företag


Kontakta oss

Tveka inte, vi svarar gärna på frågor och funderingar!


Följ oss i sociala medier där delar vi tips och vad vi har på gång.


Senaste inlägg

Visa alla
Lön vs utdelning

Lön kan vara bra att ta ut till ett visst belopp Din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) baseras på din lön och bestämmer till viss del...

 
 
bottom of page